Batoniki energetyczne i zdrowe

To będzie pierwszy wpis niezwiązany z głównym tematem bloga. Tak się złożyło, że mój mąż przed i po treningach zaczął szukać zastrzyku energii w postaci różnego rodzaju ‚kupnych’ energetycznych batoników, a ja jakoś nie byłam w stanie przełknąć ich często bardzo podejrzanego składu, pełnego cukru i tłuszczów nasyconych. Rozwiązanie było dość proste, zrobić własne batoniki ;) Tak oto powstał poniższy przepis dla prowadzących aktywny tryb życia. Przekąski te mogą być zarówno świetnym starterem przed treningiem, uzupełnieniem energii w trakcie, jak i po treningu. Zawierają dużo węglowodanów, białko ale także cenne nienasycone tłuszcze roślinne, błonnik, witaminy i minerały. Na dole znajduje się obliczony przeze mnie orientacyjny skład.

Przepis na 16 porcji

  • 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
  • 100 g obranych fistaszków
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 banany

e02971a453c7cf9896db477f7dd1def1.jpg

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni na opcję góra/dół. Gorzką czekoladę i obrane orzeszki rozdrabniam w mikserze lub siekam na drobne kawałki. Wsypuję je wraz z płatkami owsianymi, kakaem i ziarnami słonecznika do miski i dokładnie mieszam. W drugiej misce rozgniatam widelcem 2 banany, dodaję do nich miód i jajko. Na końcu wlewam mleko oraz wodę i ponownie łączę składniki. Na końcu wsypuję ‘suche składniki’ do ‘mokrych’. Powstałą mieszaninę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatam na wysokość ok. 1,5-2 cm. Ciasto na batoniki piekę 40 minut. Z podanych składników wychodzi 16 batoników.

zdjęcie batonik opcja 1


Zawartość jednego batonika (orientacyjnie), waga ok. 60 g:

 Tłuszcz – 9,5 g

(w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,5 g)

Węglowodany – 18 g

(w tym cukry – 3,3 g)

Błonnik – 2,3 g

Białko – 6,6 g

Sól – 0,02 g

Witamina E – 2,3 mg

Witamina C – 1,2 mg

Witamina B6 – 0,04 mg

Potas – 99 mg

Fosfor – 75 mg

Magnez – 37,6 mg

Wapń – 8 mg

Niacyna – 0,5 mg

Żelazo – 0,3 mg

Cynk – 0,2 mg

Miedź – 0,1 mg

Mangan – 0,2 mg

Tiamina – 0,1 mg

Ryboflawina – 0,02 mg

W 100 g produktu:

Tłuszcz – 15,8 g

(w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,16 g)

Węglowodany – 30 g

(w tym cukry 5,5 g)

Błonnik – 3,8 g

Białko – 11 g

Sól – 0,03

Dodaj komentarz