Boeuf Stroganow z indyka

Boeuf Stroganow z indyka to modyfikacja przepisu z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera. Klasyczna wersja tej potrawy powstaje na bazie wołowiny, ja użyłam indyka. Jest on niskokaloryczny, lekkostrawny i zawiera dużo białka. Oprócz indyka w moim przepisie zamiast zwykłej mąki używam razowej pełnoziarnistej. Uzasadnienie tego wyboru można znaleźć w poście o mąkach. Pojawia się też u mnie bulion warzywny, który doda potrawie głębi smaku. W miejsce śmietany używam maślanki, która jest świetna dla dbających o linię bo zawiera mnóstwo wartości odżywczych i jest mało kaloryczna. Ponadto nawadnia i obniża uczucie głodu. Maślanka cechuje się też wysoką zawartością kwasu mlekowego, który wspiera nasz układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu chorób. W miejscu koncentratu pojawia się ketchup o naturalnym składzie i dużej zawartości pomidorów. Oryginalny przepis znajduje się na dole wpisu.

Przepis na 4 porcje:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 4 łyżeczki papryki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Boeuf Stroganow z indyka

Filet z indyka dokładnie myję i osuszam. Usuwam z niego błony i kroję w małe podłużne kawałki. Cebulę siekam w drobną kostkę i szklę ją na oliwie. Następnie przekładam ją do rondla. Lekko obtaczam mąką indyka i przesmażam go partiami na mocnym ogniu . Gdy się zrumieni dokładam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję 10 minut. Na końcu dodaję ketchup, paprykę i maślankę i doprowadzam do wrzenia. Kosztuję i doprawiam do smaku.

Boeuf Stroganow z indyka

Beuf stroganow z indyka to zdrowe i smaczne danie, które świetnie się sprawdzi z ryżem lub kaszą. Pasuje do niego również sałatka z roszponki z serem pecorino i suszonymi pomidorami.

Boeuf Stroganow z indyka

Dodaj komentarz