Caprese z buraków, mozzarelli i rukoli

Caprese z buraków, mozzarelli i rukoli to moja propozycja na zimową wersję popularnej sałatki z pomidorów. Jest bardzo szybka, prosta i smaczna. Pieczone buraki, same w sobie mogą być samodzielnym dodatkiem do głównego dania. Tutaj skomponowałam je z mozzarellą, która jest bogata w wapń, selen, witaminy z grupy B, a także A, E i D. Niestety mozzarella ma dużo tłuszczy, jednak nie wszystkie działają negatywnie na nasz organizm. Wyjątkowym atutem tego sera zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie jest bardzo duża zawartość białka. Buraki są skarbnicą składników mineralnych, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego. Wspierają układ krwionośny, wzmacniają odporność, a także są wskazane dla ludzi po chemioterapii, mających anemię lub niedokrwistość. Rukola nie dość, że nada sałatce świeży i orzechowy smak to podobnie jak buraki jest zastrzykiem witamin i minerałów. Ma właściwości regulujące działanie układu immunologicznego i chroni przed nowotworami. Ponadto zawiera błonnik, zeaksantynę, luteinę, beta-karoten i jest lekkostrawna.

Składniki na 2 porcje:

  • 2-3 buraki wielkości pomarańczy
  • kulka mozzarelli
  • 2 garści rukoli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • tymianek

Caprese z buraków, mozzarelli i rukoli

Piekarnik włączam na 200 stopni na opcję góra/dół. Buraki myję w zimnej wodzie osuszam i obieram. Kroję je na równe plastry grubości ok. 3-4 mm. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, a buraki wrzucam do miski. Zalewam je oliwą, dodaję przyprawy i bardzo dokładnie mieszam, by każdy plasterek był obtoczony w marynacie. Następnie wysypuję warzywa na blachę i równo rozkładam. Dokładam kilka nieobranych ząbków czosnku. Piekę ok. 4o minut, następnie obracam je na drugą stronę i dopiekam jeszcze przez 20 minut. Gotowe buraki wyciągam i odstawiam do ostudzenia. Oczywiście można je także podać na ciepło. Mozzarellę kroję na równe plasterki. Buraki, ser i rukolę układam na talerzu, oblewam oliwą, doprawiam solą i pieprzem.

Caprese z buraków, mozzarelli i rukoli

 

Dodaj komentarz