Czy mąka razowa jest zdrowsza? Jaką mąkę wybrać ?

Jak wybrać zdrową mąkę? Żeby odpowiedzieć na to pytanie warto zacząć od podstaw.

Mąka powstaje w wyniku przemiału ziaren i jest wykorzystywana do różnych celów. W swoim wpisie skupię się jedynie na mąkach spożywczych, które można ogólnie podzielić na te chlebowe i nie chlebowe. Jak sama nazwa wskazuje te pierwsze są wykorzystywane podczas pieczenia i są tą mąki żytnie i pszenne. Natomiast do pozostałych można to takie, które są wyprodukowane ze zbóż, ale również z innych roślin. Zaliczamy na przykład mąkę kukurydzianą, jęczmienną czy ziemniaczaną.

Rodzaje mąk określa się mianem typów i jest to związane z ich barwą i zawartością substancji mineralnych. W skrócie można powiedzieć, że im mąka jest ciemniejsza tym ma większy typ. Natomiast na kolor mąki wpływ ma przemiał, a dokładnie udział w przemiale zewnętrznej części ziaren . Im większa jest grubość przemiału tym więcej dostaje się do niej tej zewnętrznej warstwy i tym jest ona ciemniejsza. To w tej warstwie znajduje się największa część białka, witamin i składników mineralnych. Podczas drobnego przemiału zwykłej białej mąki pszennej ta część jest po prostu usuwana, a więc tracimy to, co w zdrowym odżywianiu cenne.

DSC_0186

Wybierając zwykłą białą mąkę pszenną i produkty z niej zrobione, pozbawiamy się większości magnezu, potasu i żelaza zawartego w usuniętej części ziaren. Wielkość przemiału mąki ma także wpływ na ilość błonnika. Mąka razowa pełnoziarnista zawiera go znacznie więcej.

Wnioski są dość proste, nie ma znaczenia czy mąka jest zrobiona z ziaren pszenicy czy żyta. Najważniejsze by mąka i produkty z niej wytwarzane była z grubego przemiału i o wysokim typie.

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz