Domowa nutella

Domowa nutella to przepis na znane na całym świecie masło orzechowe. Jest pyszna, zdrowa i świetnie nadaje się jako dodatek do chleba albo jako przekąska. Niestety szybko znika ;) Orzechy laskowe mają sporo tłuszczów, jednak tych korzystnych, nienasyconych, które wpływają pozytywnie na serce. Zawierają mnóstwo błonnika i witamin, głównie E i B. Mają też bardzo dużo białka co jest istotne dla sportowców, osób prowadzących aktywny tryb życia i wegetarian. Miód to naturalny antybiotyk i bogate źródło mikro i makro elementów. Kakao przez zawartość magnezu, wapnia, chromu, manganu, cynku i żelaza korzystnie wpływa  na koncentrację i samopoczucie. Równocześnie redukuje stres i zmęczenie. Kakao nada się dla studentów zarywających noce, ale także dla tych dbających o cerę. Dopełnieniem całego przepisu na domową nutellę jest mleko, które podobnie jak orzechy ma dużo białka, wapnia i innych składników odżywczych.

Przepis na jeden słoik nutelli:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 1,5 łyżki dobrego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka

domowa nutelladomowa nutella

Piekarnik nagrzewam do 100 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypuję orzechy laskowe i prażę je kilka minut. Następnie wyciągam do ostygnięcia, zawijam w ściereczkę i roluję ją aż do usunięcia większości łupin. Obrane orzechy laskowe wrzucam do blendera i mielę aż zmienią konsystencję na przypominającą masło. Dodaję mleko, miód, kakao i dalej mieszam aż do połączenia skladników. Im dłużej się mieli tym masło orzechowe gładsze, a orzechy mniej wyczuwalne. Decyzja co do czasu mieszania zależy od indywidualnych preferencji. Ilość dodanego mleka także ma wpływ na konsystencję. Im więcej mleka tym konsystencja jest rzadsza, dlatego zawsze na końcu można dodać więcej płynu i ponownie wymieszać by domowa nutella była dokładnie taka jaką lubimy. :)

Dodaj komentarz