Domowa razowa bułka tarta

Bułka tarta to nieodzowny dodatek kuchni polskiej. Jednak ta sklepowa, z prawdziwą bułką wiele wspólnego nie ma, a w dodatku w jej składzie odnaleźć możemy niepotrzebne tłuszcze i ulepszacze. Na pomoc przychodzi poniższy sposób na domową bułkę. Znacznie zdrowszą bo zrobioną z razowego lub pełnoziarnistego pieczywa, w której jest odpowiednio dwa i 4 razy tyle błonnika i wartości odżywczych co w zwykłym pszennym chlebie. Dzięki temu potrawy, do których dodamy bułkę tartą będę także zdrowsze.

Na 500 g zdrowej bułki tartej potrzebne będzie:

  • 5 bułek pełnoziarnistych lub razowych
  • piekarnik
  • mikser

bułka

Przepis jest bardzo prosty. Piekarnik nagrzewam do 100 stopni. Bułki wystarczy pokroić w centymetrowe kromki i rozłożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wyłączam piekarnik i wkładam do niego bułeczki na 3-4 h. Po takim czasie powinny być już całkowicie suche. Kroję je wtedy na małe kawałki i wrzucam do miksera. Siekam, aż uzyskam oczekiwany stopień rozdrobnienia bułki. Przekładam ją do szczelnego pojemnika i przechowuję w suchym miejscu. Oczywiście jeżeli mamy w domu całkiem czerstwe bułeczki nie musimy ich specjalnie wysuszać w piekarniku przed miksowaniem.

Do takiej zdrowej domowej razowej bułki tartej można dodać także inne składniki. Urozmaici to jej smak i tym samym wzbogaci potrawy, do których jej dodamy. Mogą to być nasze ulubione zioła, czosnek, trochę oliwy czy też odrobina długodojrzewającego sera. Jednak trzeba pamiętać, że gdy dodamy innych składników, czas jej przydatności do spożycia na pewno się skróci.

Bułka tarta

1 Komentarz

Dodaj komentarz