Grzanki razowe

Grzanki to popularny dodatek do zup lub sałatek ponieważ wzbogacają smak dania i nadają mu chrupkości. Proponuję moją modyfikację przepisu z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera. Oryginalna wersja jest na samym dole wpisu.

Zwykłą pszenną bułkę zastąpiłam kromkami razowego chleba. Masło z oryginalnego przepisu zamieniłam na oliwę z oliwek. Ponadto zamiast smażyć pieczywo upiekłam je w piekarniku. Dodatek ziół prowansalskich, oliwy i czosnku powoduje, że grzanki są nie tylko zdrowe ale także bardzo smaczne.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 kromki razowego pieczywa
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku

grzanki razowe       grzanki razowe

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni z włączoną funkcją grillowania. Kromki chleba kroję w kostkę. Do miski wlewam oliwę i wsypuję zioła prowansalskie, sól, świeżo mielony pieprz, oraz drobno posiekany czosnek. Łączę przyprawy i dodaję pokrojone kromki razowego chleba. Mieszam wszystko bardzo dokładnie tak by wszystkie kawałki pokryły się dokładnie oliwą i przyprawami. Blachę wykładam papierem dopieczenia i wysypuję na nią pieczywo. Piekę 10-15 minut aż grzanki będą rumiane i chrupiące. Grzanki razowe świetnie pasują do zup i sałatek.

grzanki razowe

1 Komentarz