Kotlety z dorsza wędzonego i pęczaku

Zapowiadałam już wcześniej, że pierwszym przepisem z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera jaki poddam liftingowi to będą Kotlety mielone z dorsza wędzonego i pęczaku (oryginalny przepis).

Moja wersja przepisu:

kotleciki z sałatką

Zagotowuję dwa razy tyle osolonej wody ile jest pęczaku. Kaszę dokładnie płukam i wrzucam do wrzącej wody. Gotuję na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu gdy pęczak wchłonie wodę. Przykrywam garnek i odstawiam go aż kasza ostygnie.

dorsz

Pora na dorsza. Obieram go ze skóry i starannie oddzielam mięso od ości. Cebulę drobno siekam i dodaję do ryby, którą następnie rozgniatam widelcem (można ją także rozdrobnić w mikserze). To samo robię z kaszą, a następnie dodaję do dorsza wraz z jajkiem, solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszam masę i formuję małe kotleciki, które następnie obtaczam w domowej bułce tartej. Z podanej ilości wychodzi 15 kotlecików o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 1,5 cm. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni na opcję góra/dół. Piekę kotleciki przez około 45 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie smaruję je oliwą z wierzchu i włączam opcję grill.

kotleciki

Do gotowych kotletów dobrze sprawdzi się roszponka z serem pecorino i suszonymi pomidorami, oraz sos pomidorowy.  Zapraszam do obejrzenia tych przepisów jak i do skorzystania z przepisu na domową razową bułkę tartą.

1 Komentarz

Dodaj komentarz