Naleśniki razowe

Naleśniki bez piany, to kolejny przepis z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera, który postanowiłam zmodyfikować. Jest to najbardziej podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe. Ja jednak postanowiłam nieco go odchudzić i wzbogacić poprzez użycie pełnoziarnistej mąki razowej, o której napisałam już w innym poście. Przyznaję, że  na początku używałam do nich mleka 0.4 % myśląc, że tak będzie lepiej bo lżej. Jednak moja koleżanka technolog żywienia, uświadomiła mnie, że takie mleko to trochę ‚biała woda’. Ale o mleku w innym wpisie. Teraz napiszę tylko w skrócie, że wybrałam mleko 2.0 % ponieważ jest bogate w witaminy A, D, E, K, kwas linolowy i wapń, wartości odżywcze których w chudym mleku prawie w ogóle nie ma. Oczywiście jeżeli chcesz by Twoje naleśniki miały mniej kalorii, możesz skorzystać z tego przepisu używając chudego mleka i naleśniki także wyjdą smaczne ;)

Składniki na około 12 naleśników:

  • 200 g maki razowej pełnoziarnistej
  • 250 ml mleka 2.0 %
  • 250 ml wody
  • 2 jajka

DSC_0168

Mieszam mleko z wodą. Wlewam je powoli do miski z mąką, cały czas mieszając, najlepiej rózgą. Mąka pełnoziarnista ma gruby przemiał, więc gdy wlejemy od razu całe mleko w cieście mogą pozostać ciężkie do rozmieszania grudki.  Na koniec dodaję jajka i dokładnie mieszam.  Rozgrzewam patelnię i porcjami wylewam na nią ciasto naleśnikowe. Gdy przestaje być płynne, obracam na kilka sekund i gotowe.Teraz wystarczy już tylko napełnić naleśniki farszem dodać sos i zjeść.

Jeżeli chcemy nadać naszym naleśnikom żółty kolor można dodać do nich łyżeczkę curry lub odrobinę szafranu rozpuszczonego wcześniej w łyżce wody. Trzeba jednak pamiętać, że takie dodatki pasują bardziej do naleśników, które wypełnimy potem słonym farszem.

Na blogu są też moje dwa zmodyfikowane przepisy z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera na naleśniki ze szpinakiem i na naleśniki z ziemniakami i serem. Poniżej znajduje się oryginalny przepis na naleśniki bez piany.

DSC_0182

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz