Naleśniki razowe z ziemniakami i ricottą

Naleśniki razowe z ziemniakami i ricottą to kolejna pozycja, która powstała na bazie przepisu z Kuchni Polskiej Stanisława Bergera. W oryginale przepisu, który znajduje się na końcu tego wpisu, zostały użyte ziemniaki i tłusty twaróg. Farsz ten nie odbiega bardzo od mojej koncepcji zdrowego jedzenia. Podstawowa zmiana dotyczy sera, który podobnie jak w przepisie na razowe naleśniki ze szpinakiem, podmieniłam na ricottę. Przypomnę co to jest ricotta. Jest to ser wyprodukowany z podpuszczki mleka krowiego, koziego lub owczego. Ma znacznie mniej tłuszczu niż zwykły twaróg. Równocześnie ma też dużo więcej łatwo przyswajalnego białka i wapnia! Jest to świetny wybór dla osób będących na diecie, prowadzących aktywny tryb życia ale także dla dzieci. Kwestia ziemniaków jest sporna. Krąży bowiem mit, że ziemniaki są bardzo tuczące i kompletnie bezwartościowe. W rzeczywistości ziemniaki mają lekkostrawne węglowodany, białko, błonnik, witaminę C, beta-karoten, witaminy B1, B2, B6, H, K i PP. Ponadto są bogate w minerały takie jak potas i fosfor. Warto też zauważyć, że w 100 g ziemniaków jest 80 kcal, gdzie w takiej samej ilości chleba żytniego razowego jest ich 217. Dlatego warto jeść ziemniaki :)

Na moim blogu jest już przepis na razowe ciasto naleśnikowe.

Składniki na 4 naleśniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 125 g ricotty
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • mała cebula

DSC_0178

Ziemniaki obieram, kroję w mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie, odcedzam je i ugniatam na purée. Następnie szklę drobno posiekaną cebulę. Gotową cebulę wraz z ricottą dodaję do ziemniaków i bardzo dokładnie mieszam. Farsz doprawiam do smaku. Na końcu wkładam go do naleśników i składam je w dowolny sposób.

Jest to szybki i prosty przepis. Naleśniki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Poniżej jest oryginalny przepis.

DSC_0179

1 Komentarz

Dodaj komentarz