Naleśniki razowe ze szpinakiem i ricottą

Farsz ze szpinaku i ricotty to moja modyfikacja przepisu na naleśniki ze szpinakiem z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera. Oryginalna wersja znajduje się na dole tego wpisu.

Dlaczego ta wersja przepisu moim zdaniem bardziej pasuje do koncepcji zdrowej kuchni? Ponieważ ciasto naleśnikowe jest razowe, a w farszu zamiast tłustego twarogu używam ricotty. Jest to miękki, biały ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka koziego, owczego lub krowiego. Ma delikatny smak i lekką konsystencję. Ponadto zawiera dużo łatwo przyswajalnych białek idealnych dla osób aktywnych, sportowców i dzieci. Równocześnie ma mało tłuszczu i węglowodanów, a dużo wapnia. Dobrych właściwości czosnku chyba nie muszę nikomu zachwalać. Pewnie tak jak i ja większość z was podczas choroby słyszy od dziadków, czy rodziców by zaaplikować sobie ten naturalny antybiotyk. Jak szpinak, ricotta i czosnek to aż się prosi by dodać gałkę muszkatołową.

Na moim blogu jest już przepis na razowe ciasto naleśnikowe.

Składniki na 4 naleśniki:

  • 100 g młodego szpinaku
  • 150 g ricotty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz

DSC_0175

Oliwę podgrzewam na patelni i wrzucam na nią drobno posiekany czosnek. Podsmażam go chwilkę by wydobyć aromat.  Następnie wrzucam liście szpinaku, przykrywam pokrywką i duszę je przez 3-4 minuty. Nawet jeżeli wydaje się, że szpinak zajmuje dużo miejsca, nie należy się tym przejmować, ponieważ pod wpływem podgrzewania drastycznie zmniejsza swoją objętość. Gdy szpinak jest już całkowicie miękki studzę go chwilę i dodaję do niego ricottę, gałkę muszkatołową i świeżo zmielony pieprz. Bardzo dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa. Na końcu wystarczy nałożyć farsz na naleśniki, złożyć je w dowolny sposób i zjeść:)

Takie naleśniki są smaczne zarówno podgrzane jak i zimne. Dlatego świetnie sprawdzają się jako mini przekąski na imprezie, wystarczy je zwinąć z farszem w rulon i pokroić na małe 2-3 cm wałeczki.

DSC_0181

 

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz