Pasta z makreli wędzonej

Pasta rybna z makreli to kolejny przepis nadający się zarówno do kanapek na śniadanie, oraz jako dodatek do imprezowych przekąsek takich jak razowe tortille czy mini kanapki. Zamiast śmietany proponuję użycie maślanki. Maślanka jest świetna dla dbających o linię bo zawiera mnóstwo wartości odżywczych i jest mało kaloryczna. Ponadto nawadnia i obniża uczucie głodu. Maślanka cechuje się też wysoką zawartością kwasu mlekowego, który wspiera nasz układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu chorób. Makrela wędzona jest bogata w selen, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy A,E,D, wapń, fosfor, jod, cynk, miedź i witaminy z grupy B. Do pasty wybieram chudy twaróg o naturalnym składzie i niskiej zawartości tłuszczu.

Składniki na pastę:

  • 1 puszka makreli wędzonej w oleju
  • 3 łyżki maślanki
  • 250 g sera twarogowego o niskiej zawartości tłuszczu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

pasta z makreli

Makrelę wędzoną odsączam z oleju i dokładnie rozgniatam widelcem. Osobno rozcieram twaróg, dodaję maślankę i mieszam. Do twarogu dodaję rozdrobnioną rybę, przyprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie łączę wszystkie składniki. Oczywiście w wersji dla leniwych lub nie mających zbyt wiele czasu jest jeszcze opcja wrzucenia wszystkiego do miksera. Jednak wtedy pasta ma bardziej jednolitą konsystencję. Ja osobiście preferuję pierwszą wersję, w której można wyczuć drobne kawałki ryby, ale to kwestia gustu ;)

 pasta z makreli

Dodaj komentarz