Pęczotto z bobem i marchewką

Pęczotto z bobem i marchewką to moja wariacja na temat przepisu z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera, w którym jest po prostu napisane jak ugotować kaszę pęczak. Ja jednak stwierdziłam, że sama kasza będzie nudna. Dlatego postanowiłam ją nieco wzbogacić. Oryginalna wersja znajduje się na dole tego wpisu.

Kaszę pęczak przygotowałam podobnie jak się gotuje risotto, co można zobaczyć w moim wcześniejszym wpisie o risotto z szynką serrrano i suszonymi pomidorami na bazie miodu pitnego. W moim przepisie pojawia się bulion warzywny, cebula, blanszowana marchewka i bób. Marchewka to moc witamin i beta-karotenu. Bób ma mnóstwo wartości odżywczych i białka. Jest on często używany przez wegetarian jako zamiennik białka zwierzęcego. Ponadto bób jest bogaty w potas, kwas foliowy (to uwaga kierowana do kobiet w ciąży) i witaminy z grupy B. Jego dość wysoka kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny mogą odstraszać osoby będące na diecie. Jednak niepotrzebnie, ponieważ bób ma mało tłuszczu i dużo błonnika, dzięki czemu nasz metabolizm zwalnia i długo czujemy się najedzeni. Należy pamiętać, że o ile dla kobiet w ciąży i osób cierpiących na anemię bób będzie wskazany o tyle nie polecam go tym, którzy mają problemy z układem pokarmowym, cierpią na fawizm lub dnę moczanową. Ciekawostką jest to, że bób był bardzo popularny w średniowiecznej Polsce. Pospólstwo nie mając mięsa uzupełniało brak zwierzęcego białka łatwo dostępnym i wtedy tanim bobem. Jak łatwo się domyślić wspominana wcześniej duża ilość białka w bobie to także dobra informacja dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Polecam im moje pęczotto jako posiłek po treningu ;)

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g kaszy pęczak
  • oliwa z oliwek
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 420 g mrożonego bobu (niestety nie pora na świeży )
  • mała cebula
  • bulion warzywny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • jako dodatek jajko sadzone i kefir

Pęczotto z bobem i marchewką

Bób gotuję w osolonej wodzie 10-15 minut aż będzie miękki. Odcedzam go, obieram ze skórki i miksuję na pastę. Marchewkę kroję dość drobno. Wrzucam ją do posolonego wrzątku i blanszuję kilka minut. Gotowe warzywo odcedzam. Na rozgrzanej oliwie szklę drobno posiekaną cebulę. Wsypuje kaszę pęczak i krótko ją podsmażam. Po kilku minutach dodaję pół szklanki bulionu warzywnego. Gotuję aż kasza wchłonie bulion, wtedy dodaję kolejną jego porcję. Pęczak gotuję w ten sposób około 15 minut aż będzie al dente. Do gotowego pęczotta dorzucam przygotowaną wcześniej pastę z bobu i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję marchewkę, mieszam i podgrzewam 2-3 minuty. Kosztuję i doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem. Pęczotto z bobem i marchewką jest gotowe ;)

Pęczotto z bobem i marchewką

Świetnym uzupełnieniem dla pęczotto z bobem i marchewką, będzie jajko sadzone. Rozlane na kaszy pęczak żółtko doda głębi smaku. Do picia sprawdzi się kefir. To proste danie ale za to bardzo smaczne i zdrowe.

Pęczotto z bobem i marchewką

Kaszę pęczak wykorzystałam także w innym przepisie, będącym modyfikacją z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera. To przepis na kotlety z dorsza wędzonego i pęczaku.

Pęczotto z bobem i marchewką

Pęczotto z bobem i marchewką

Dodaj komentarz