Pstrąg grillowany z pappardelle z marchewki, sosem winno cytrynowym i kiełkami rzodkiewki

Pstrąg grillowany z pappardelle z marchewki to bardzo świeże danie. Sos winno cytrynowy uzupełnia jego smak i dobrze się z nim komponuje. Kiełki natomiast dodają ciekawą ostrzejszą nutę. Polecam ten przepis, bo zawiera zdrową, soczystą i smaczną rybę. Przygotowaną na patelni grillowej, bez użycia tłuszczu.

Pstrąg ma najwięcej kwasów omega-3 wśród słodkowodnych ryb, jest bogaty w łatwo przyswajalne białko oraz wartości odżywcze takie jak wapń, fosfor, selen, magnez, potas, żelazo i witaminy z grupy B. Dzięki bogatemu składowi i niskiej kaloryczności jest polecany osobom z chorobami serca i układu krążenia. Makaron zrobiony z marchewki to ciekawy dodatek i samo zdrowie. Marchew jest bogata w składniki mineralne, witaminy, inozytol, kwas foliowy, związki siarkowe, alkaloidy i pektyny. Zawiera też beta-karoten. Warzywo to, ma wszechstronne zastosowanie lecznicze i wzmacniające. Warto zauważyć, że w tym przepisie dzięki krótkiemu blanszowaniu marchewka nie tylko jest smaczna i chrupiąca ale nie traci swoich właściwości odżywczych. Kiełki rzodkiewki natomiast, są przede wszystkim bogate w witaminę C. Takie zestawienie świetnie się sprawdzi po aktywnie spędzonym dniu czy po treningu.

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g filetów pstrąga ze skórą
  • papryka mielona słodka
  • sok z cytryny
  • 500 g marchewki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml dobrego wytrawnego czerwonego wina
  • 4 łyżki maślanki
  • 1 żółtko
  • świeżo zmielony pieprz, sól

pstrąg grillowany z pappardelle z marchewki sosem winno cytrynowym i kiełkami rzodkiewki

Pstrąga myję pod zimną wodą i dokładnie osuszam. Sprawdzam czy w rybie nie ma żadnych ości. Filety od strony bez skóry skrapiam cytryną, solę i posypuję papryką. Wklepuję przyprawy i odstawiam by ryba się zamarynowała. Marchewkę myję i obieram. Następnie za pomocą obieraczki wycinam podłużne cienkie kawałki, w kształcie przypominające makaron pappardelle. W tym momencie dobrze jest rozpocząć robienie sosu winno cytrynowego. Połowę bulionu mieszam z żółtkiem, maślanką i sokiem z cytryny. Resztę bulionu wraz z winem redukuję w rondelku o 50 %. Łączę wszystko razem i podgrzewam aż sos stanie się gęsty. Na końcu doprawiam go świeżo zmielonym pieprzem i solą.

pstrąg grillowany z pappardelle z marchewki sosem winno cytrynowym i kiełkami rzodkiewki

Pora rozgrzać mocno patelnię. Kładę na nią rybę, skórą do dołu i grilluję około 3 minuty z jednej i około 2 minuty z drugiej strony. Oczywiście czas zależy od grubości filetów, ważne żeby ryba nie była surowa ale by pozostała soczysta. Pod koniec grillowania ryby wrzucam marchewkę do osolonej, wrzącej wody. Jedynie ją blanszuję, tzn. gotuję krótko, ok. 2-3 minut, po czym odcedzam i szybko przelewam zimną wodą. Dzięki temu warzywo zachowa swoją chrupkość. Gotowego pstrąga przekładam na deskę i ściągam z niego skórę. Powinna odejść bardzo łatwo. Pappardelle z marchewki układam na talerz, na górę wykładam rybę, oblewam ją sosem winno cytrynowym. Na koniec posypuję kiełkami rzodkiewki. Smacznego ;)

1 Komentarz

Dodaj komentarz