Ragout z kurczaka

Ragout z kurczaka to moja wariacja na temat przepisu z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera. Oryginalny przepis znajduje się na dole tego wpisu. Użyta była w nim baranina, ja jednak postanowiłam spróbować zrobić ten przepis na bazie kurczaka. Natomiast zamiast ogólnej włoszczyzny wybrałam do dania kalafior, brokuł, marchewkę, pora i cebulę. Warzywa te są źródłem witamin i składników mineralnych, stanowią smaczne połączenie, a ponadto komponują się kolorystycznie i są świetnym uzupełnieniem kurczaka. Tłustą śmietanę zastąpiłam zdrową i pyszną maślanką. Alternatywą zwykłej mąki, jest jej zdrowa pełnoziarnista wersja.  Mamy tu więc łatwoprzyswajalne białko i moc witamin. Czyli pełnowartościowy, zdrowy posiłek mogący być obiadem, ale także posiłkiem po treningu. Przecier pomidorowy i czosnek nadają daniu charakteru i dodatkowych zdrowych wartości.

Przepis na 4 porcje:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1/2 kalafiora
  • mały brokuł
  • 4 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 125 ml maślanki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżki papryki
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Ragout z kurczakaRagout z kurczaka

Kurczaka dokładnie myję w zimnej wodzie i osuszam. Nacieram go drobno posiekanym czosnkiem i solą. Potem kroję na małe kawałki. Kurczaka obsmażam na patelni i przekładam do rondla. Gdy się nie mieści, robię to porcjami. Ponieważ jak będzie za dużo kawałków obniży się temperatura i kurczak zamiast się podsmażać będzie się gotował. Gotowy filet przekładam do rondla i zalewam go taką ilością wody by tylko przykryła mięso. Gotuję na małym ogniu. Marchewkę, kalafiora i brokuły myję w zimnej wodzie. Marchewkę obieram i kroję w talarki. Z pora ściągam pierwszą warstwę i odcinam końce z liśćmi i korzonkami i kroję w 0,5 cm kawałki. Osuszony kalafior i brokuł dzielę na różyczki. Cebulę kroję w piórka. Na patelni rumienię cebulę i gdy mięso jest na wpół miękkie dodaję ją wraz z resztą warzyw do rondla. Gotuję wszystko pod przykryciem do miękkości kurczaka. Odlewam do małej miseczki trochę sosu dodaję do niego mąkę, paprykę, przecier i maślankę, dokładnie mieszam i wlewam z powrotem do rondla. Ta metoda zapobiegnie zrobieniu się grudek z mąki i zważeniu się maślanki. Lekko podgrzewam ale nie zagotowuję ponownie sosu. Gotowe Ragout z kurczaka wykładam na talerz i posypuję posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie pełnoziarnisty ryż. Takie połączenie białek, węglowodanów i warzyw sprawdzi się jako pełnowartościowy i zdrowy posiłek po treningu.

Ragout z kurczaka

Ragout z kurczaka

 

Dodaj komentarz