Risotto z szynką serrano i suszonymi pomidorami na bazie miodu pitnego

Przedstawiam kolejny przepis, niezwiązany z głównym tematem bloga. Uważam jednak, że nie mogło go zabraknąć. Pewnie jeszcze nie raz risotto pojawi się na stronie, ponieważ jest to danie szybkie w przygotowaniu, pyszne i zawiera wszystko to co pożywny i zdrowy posiłek powinien mieć. Zwłaszcza dla amatorów aktywnego trybu życia ;) Na koniec dodam tylko, że może zdziwi fanów risotta brak wina, a zamiast niego miód pitny. Polecam przetestować to połączenie. Moim zdaniem miód nadaje ciekawej i lekko słodkiej nuty na końcu jedzenia ;)

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu arborio
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • 70 ml miodu pitnego
  • 60 g hiszpańskiej długodojrzewającej szynki serrano
  • 10 g suszonych pomidorów
  • bulion warzywny
  • świeżo zmielony pieprz
  • 10 g długodojrzewającego sera grana padano
  • dwie garści świeżej rukoli

risotto z szynką serrano suszonymi pomidorami rukolą na miodzie pitnym

Na początek podgrzewam bulion i trzymam go na małym ogniu, tak by był ciepły później podczas dodawania do ryżu. Następnie siekam drobno cebulę i szklę ją na połowie masła. Na patelnię dorzucam ryż. Mieszając cały czas podsmażam go bardzo szybko, na średnim ogniu około minuty, aż zrobi się przezroczysty. Następnie dolewam miód pitny. Gdy ryż go wchłonie, dolewam około połowy szklanki bulionu i posypuje świeżo zmielonym pieprzem. Znowu czekam aż arborio wchłonie bulion. Pamiętam o tym że, risotto nie lubi za częstego mieszania, warto więc dać mu się gotować i nie maltretować go zbytnio łyżką ;). W międzyczasie kroję drobno szynkę serrano i siekam w słupki pomidory. Ryż w sumie gotuję około 20 minut, stopniowo dodając bulionu, aż do momentu gdy będzie al dente. Dorzucam do niego masło, ser grana padano i długodojrzewającą szynkę serrano. Delikatnie mieszam i odkładam pod przykryciem na 2-3 minuty. Na końcu kosztuję i w razie potrzeby doprawiam. Wykładam risotto na talerz, posypuję suszonymi pomidorami i rukolą. :)

1 Komentarz

Dodaj komentarz