Smoothie marchewkowo pomarańczowe

Smoothie marchewkowo pomarańczowe to napój, który powstał na podstawie przepisu na sok z marchwi z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera. Mimo, że przepis na sok z marchewki jest bardzo prosty i zdrowy, ja postanowiłam go nieco podrasować i zrobić go szybciej ;) Oryginalna wersja tego orzeźwiające napoju, pełnego witamin znajduje się na samym dole wpisu. Marchewka to samo zdrowie, zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin, kwas foliowy, a także beta-karoten. Świetnie wpływa na nasz układ odpornościowy, zapobiega chorobom serca i obniża cholesterol. To silny antyoksydant, a ponadto jest polecana na wzrok ponieważ zawiera bardzo dużo witaminy A. Mandarynki i pomarańcze to również skarbnice witamin, wpływające pozytywnie na nasze zdrowie. Miód nie tylko nadaje słodkiego smaku ale jest naturalnym antybiotykiem, więc stanowi idealne uzupełnienie tego orzeźwiającego napoju.

Przepis na 2 porcje:

  • 3 mandarynki
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 małe marchewki
  • 1 łyżka miodu

 smoothie marchewkowo pomarańczowesmoothie marchewkowo pomarańczowe

Mandarynki obieram i dzielę na cząstki. Z pomarańczy ścinam nożem skórę i wycinam z niej cząstki tak by pozostał sam miąższ (to tzw. filetowanie pomarańczy). Marchewkę dokładnie myję, obieram i kroję w drobne kawałki. Wszystkie warzywa i owoce wrzucam do blendera z łyżką miodu i miksuję na jednolitą i pyszną masę. Orzeźwiający i zdrowy napój gotowy :)

sok z marchwi

Dodaj komentarz