Sos winno cytrynowy, zdrowy i smaczny.

Połączenie cytryny i wina jest smaczne i dobrze komponuje się z rybami. Polecam zrobić ten sos na bazie domowego wywaru warzywnego. Naturalne składniki i brak nadmiernej ilości tłuszczu powoduje, że jest to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek.

Analizując po kolei. Domowy wywar warzywny, esencja zdrowia. Czerwone wino jest pełne antyoksydantów i polifenoli. Zawiera także potas magnez i wapń. Żółtko, jest kopalnią składników odżywczych takich jak witaminy A, E, D, a także tych z grupy B. Jest bogate w sole mineralne, lecytynę i kwasy omega-3, a przede wszystkim w białko. Tego ostatniego jest więcej niż w białku jajka. To informacja interesująca dla wszystkich prowadzących aktywny tryb życia i sportowców ;). Maślanka jest świetna dla dbających o linię bo zawiera mnóstwo wartości odżywczych i jest mało kaloryczna. Ponadto nawadnia i obniża uczucie głodu. Maślanka cechuje się też wysoką zawartością kwasu mlekowego, który wspiera nasz układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu chorób. Na koniec zastrzyk witaminowy z soku z cytryny i świeżo mielony pieprz, który poprawia trawienie i ma właściwości przeciwzapalne i odkarzające.

Składniki na sos:

  • 100 ml domowego wywaru warzywnego
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki maślanki
  • 1 łyżka cytryny
  • świeżo zmielony pieprz, sól

sos winno cytrynowy

Połowę bulionu warzywnego mieszam w miseczce z żółtkiem, maślanką i sokiem z cytryny. Resztę bulionu wraz z winem redukuję w rondelku o 50% . Łączę wszystko razem i podgrzewam, mieszając aż sos stanie się gęsty. Na końcu doprawiam go świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Winno cytrynowy smak tego sosu dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju ryb. Przykładowy przepis na takie danie przedstawiłam już na swoim blogu. Jest to pstrąg grillowany z pappardelle z marchewki, sosem winno cytrynowym i kiełkami rzodkiewki, zapraszam do obejrzenia i przetestowania przepisu :)

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz