Spaghetti napoli

Przedstawiam moją wariację na temat spaghetti napoli, czyli makaronu z sosem pomidorowym. W swoim przepisie używam pełnoziarnistego makaronu ponieważ taki jest zdrowszy. Dlaczego to lepszy wybór opiszę w poście dotyczącym makaronów. Ważne by przecier z pomidorów, który zostanie użyty do sosu miał naturalny skład (warto przeczytać etykietę produktu). Najlepiej oczywiście zrobić przecier samemu. Cebula, czosnek, bazylia i oregano nadadzą potrawie włoskiego aromatu. To proste i zdrowe danie, a smakuje znacznie lepiej niż te z torebki ;) Polecam.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g pełnoziarnistego makaronu
  • 500 g przecieru z pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz

spaghetti napoli

Cebulę kroję w duże kawałki. Czosnek obieram. Do garnka wlewam przecier z pomidorów, dodaję ząbki czosnku, cebulę, 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam i gotuję 15 minut. Po tym czasie wszystko dokładnie miksuję, dodaję wino i przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie gotuję tym razem 30 minut. Na końcu kosztuję i ewentualnie doprawiam do smaku. Do garnka wrzucam ugotowany wcześniej w osolonej wodzie makaron. Mieszam, aż pokryje się w całości sosem pomidorowym. Wykładam na talerz i posypuję kilkoma płatkami świeżo startego sera pecorino lub parmezanu. Spaghetti napoli gotowe.

spaghetti napoli

Dodaj komentarz