Zupa z porów z lubczykiem i razowymi grzankami

Zupa z porów to przeróbka przepisu z książki kucharskiej Kuchnia Polska Stanisława Bergera. Oryginał znajduje się na dole tego wpisu. Grzanki razowe to również moja wariacja na podstawie tej książki, zapraszam do sprawdzenia tego przepisu na blogu.

Zupa z porów jest ekspresowym i zdrowym daniem. Por ma właściwości odżywcze i lecznicze. Ponadto jest lekkostrawny i niskokaloryczny, obniża cholesterol i wspomaga oczyszczanie organizmu. Zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą, a śmietanę maślanką. Dodatkowo by wzbogacić smak zupy z porów, dodałam lubczyku i czerwoną cebulę.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 200 g pora
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • żółtko
  • pół czerwonej cebuli
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka lubczyku suszonego

DSzupa z porów z grzankami razowymi   zupa z porów z grzankami razowymi

Por myję pod zimną wodą, odcinam zieloną część i obieram z wierzchniej warstwy. Następnie kroję na 0.5 cm kawałki. Siekam cebulę. Wrzucam wszystko do garnka, zalewam wywarem warzywnym, przyprawiam lubczykiem i pieprzem. Gotuję ok. 15 minut i miksuję. Do maślanki dodaję 2 łyżki mąki i trochę wywaru, mieszam i wlewam do garnka. Na końcu dodaję żółtko. Gotową zupę z porów wystarczy rozlać do misek i posypać pysznymi i zdrowymi grzankami razowymi.

zupa z porów z grzankami razowymi

Dodaj komentarz